Terug naar nieuwsoverzicht

Antibiotica tegen keelpijn?

“Ik ging bij de dokter met hele zware keelpijn en hij schreef zelfs geen antibiotica voor. Hoe kan dat nu??”

Wel…

De tijd dat de arts antibiotica voorschreef ‘voor het geval dat’ is voorbij – en gelukkig maar! Deze kostbare geneesmiddelen genezen veel infectieziekten en redden levens. Ze zijn heel doeltreffend tegen bacteriën, maar zijn nutteloos tegen virussen (griep, coronavirus,…) Ondertussen weten we ook dat bacteriën steeds minder gevoelig worden voor antibiotica, waardoor die geneesmiddelen steeds minder doeltreffend worden tegen bepaalde infecties. Dat heet antibioticaresistentie en het is een zeer ernstige bedreiging voor de volksgezondheid. Om dat te voorkomen, gebruik je antibiotica dus enkel goed en alleen als het écht moet.

Wat die keelpijn dus betreft: je moet weten dat die verschillende oorzaken kan hebben. In de meeste gevallen is de oorzaak een virale infectie, zoals een verkoudheid. Meestal is ons immuunsysteem in staat om de infectie binnen een paar dagen zelf te bestrijden. Je arts zal eerder een behandeling aanraden om de symptomen te verlichten, zoals een pijnstiller, een gorgeldrank of keelpastilles. Antibiotica halen immers niets uit tegen de virussen.

In zeldzame gevallen zijn bacteriën wel de oorzaak van de keelpijn, zoals bij een keelontsteking door streptokokken. Tijdens de consultatie heeft je arts waarschijnlijk gecontroleerd of je keelpijn plotseling begon en gepaard ging met hoge koorts, pusvlekken op de amandelen en/of opgezwollen lymfeklieren… Dat zijn allemaal tekenen die kunnen wijzen op een bacteriële infectie. Alleen je arts kan die diagnose stellen en zo nodig antibiotica voorschrijven.

Vergeet tot slot niet dat ook andere factoren keelpijn kunnen veroorzaken, zoals irritatie door sigarettenrook, luchtvervuiling of het inademen van chemische stoffen. Allergieën kunnen ook keelpijn in de hand werken, net zoals gastro-oesofageale reflux (GERD). En het is misschien niet iets waar je meteen aan denkt, maar te droge lucht in een verwarmde ruimte kan ook de oorzaak zijn. En uiteraard, als je veel hebt gesproken, gezongen of hard hebt geschreeuwd hoef je niet verder te zoeken naar de reden voor de prikkel in je keel!

Hoe dan ook, als je keelpijn blijft duren of erger wordt is het altijd raadzaam om opnieuw naar je huisarts te gaan om de symptomen te bespreken en de verdere behandeling te bepalen.

Terug naar nieuwsoverzicht