Terug naar nieuwsoverzicht

Wil jij graag af van de grote ‘snoepdrang’ na het eten?

Héél herkenbaar voor velen : de drang naar ongezonde voeding na het avondeten.

Heb je na het avondeten een onweerstaanbare drang naar zoet of ongezonde snoeperijen ? Besef je soms dat je hierbij niet eens echt ‘geniet’ maar gewoon eet uit gewoonte of drang? 

En eenmaal de zak chips/snoep open is… gaat die resoluut tot de bodem leeg.

Er zit een psychologisch kantje aan: het kadert in een ‘thuiskomen’. De stress van de dag die wegvalt of misschien zelfs nog doorgaat. Het beloningscentrum in onze hersenen wordt getriggerd en… vraagt om aandacht! Ongezonde voeding (vetten, suikers,…) geven je een tijdelijk goed gevoel. En natuurlijk speelt de marketing en de reclame daar heel slim in mee! Maar weet dat we dit kunnen aanpakken! 

Stel jezelf de vraag: Doe ik dit uit gewoonte? Of uit honger?

Uit gewoonte en je wil ervan af ? Maak je bewust hiervan, jij bent als enige de baas over het duivelse stemmetje in je hoofd. Zoek afleiding door eventjes te gaan wandelen of je in een andere ruimte te begeven als gewoonlijk. Drink een glas water, poets eventueel je tanden nu al of bel een vriend/vriendin. Kleine trucjes die deze ongezonde gewoonte helpen verdringen.

Uit honger? Je hebt misschien vroeg op de avond het avondeten genomen of te weinig gegeten? Zorg voor een meer verzadigend avondmaal met voldoende eiwitten, groenten en vezels. 

Zorg dat de helft van je bord belegd is met groenten. Die zijn vitaminerijk en vezelrijk (en dus verzadigend). ¼ bord vlees, vis, kaas: de eiwitten hierin zorgen voor een verzadigd gevoel. Kies minstens 1x per week voor plantaardige alternatieven voor jouw eiwitbron. Op het andere ¼ van het bord zie ik graag de koolhydraten: het gekookte/ gestoomde patatje of de volkorenvariant van brood, pasta of rijst. Ze geven jou een meer verzadigd gevoel, het dipje van goesting/honger komt veel later, mogelijks zelf niet. 

Ben je echt een grote eter? Dan nodig ik jou uit om voor de maaltijd een grote tas zelfgemaakte soep te drinken. Bomvol groenten, vezels en zéér verzadigend! Zo zal je minder geneigd zijn een (te) grote portie van jouw avondmaaltijd te nemen.  Zorg bij bereiding voor minimum 400 gr groenten per liter soep, en ja: daar mag ook een patatje bij! 

Kom je van het werk en duik je onmiddellijk in de snoepkast? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk te weinig of te weinig verzadigend gegeten ’s middags. Vang het op door in de namiddag een klein handje ongezouten noten te eten, eventueel gecombineerd met een stuk fruit. Sla ontbijt en lunch ook nòòit over! Dit geeft gegarandeerd snoepdrang en/of overeten tijdens de rest van de dag. 

 

Is de drang na het avondeten toch echt onbedwingbaar ?

Als je toch kost wat kost het avondsnoepen niet kan laten, volgende tip:

Neem de helft van wat je van plan zou zijn te verorberen in een schaaltje. De andere helft van de zak/pot gaat mooi terug in de (koel)kast. Vul jouw snackmoment eventueel aan met een groot glas water of een gezonde snack. Zo heb je zeker alvast je goeie wil getoond, heb je een stap in de goeie richting gezet en blijft het schuldgevoel achterwege. Focus je vooral hierop en verdring de gedachte van ‘het is nu toch al om zeep’. Want je hebt maar de helft genomen van wat je normaal zou doen: toch een kleine overwinning! Morgen is een nieuwe dag en proberen we opnieuw te werken aan onze gezonde gewoonte! 

Terug naar nieuwsoverzicht